STUDIETEKNIKK 

Hvorfor er det viktig å skrive notater? 

Du har fått i oppgave å skrive en oppgave basert på pensum som har blitt undervist i forelesningen. Når tenker på det du har lært husker du nesten ingenting. Tankene dine var på et helt annet sted under forelesningen. Det var tanker som “hva skal jeg spise til middag, må jeg løpe for å rekke jobben etter forelesning, hvilke kollegaer skal jeg jobbe med i dag, jeg må huske å bestille genseren før den blir utsolgt”.  

At studenter mister fokus i forelesninger og tenker på andre ting er helt normalt.  Forskning viser at det kun er 10% som får med seg deler av stoffet under forelesning. Det er fordi tankene i hode kjemper kontinuerlig mot det stoffet som blir lært bort. Dette avhenger naturligvis i hvilken grad stoffet er engasjerende og hvordan læreren formidler stoffet til studentene. 20-60 min etter en undervisning husker du mest sannsynlig ikke halvparten av det stoffet du har lært, hvilket har å gjøre med at over tid vil stoffet sakte forsvinne i minneoppbevaringen din. Derfor er det viktig med god studieteknikk. For å sørge for at man ikke glemmer stoffet en har lært i forelesning er det avgjørende å skrive notater. Dersom man ikke skriver notater underveis eller rett etter en forelesning vil det du har lært forsvinne fra hukommelsen. For noen fungerer det best å skrive notater underveis, mens andre foretrekker å skrive notater etter forelesning. Enten du skriver notater underveis eller etter forelesning bør man gå gjennom notatene og fin-skrive da stoffet fortsatt befinner seg i korttidshukommelsen og du fremdeles husker det du har lært. Dette bør derfor gjøres rett etter forelesningen (heslt innen et døgn) for desto lenger tid du venter, desto mer vil du glemme.  

For flere gode råd om studieteknikker, sjekk ut den boken her: 

https://www.akademika.no/digital-studieteknikk/hagelia-marianne/9788202502461?gclid=CjwKCAiA24SPBhB0EiwAjBgkhukBHqNw0HJxpQCKP-YV6RklJQ0wdccCun-hv3qJY8MhYGNRtpYW1hoC-9AQAvD_BwE

Innlegget er skrevet på bakgrunn av forelesning med Arne Krokan, sjekk ut bloggen her:  

https://www.krokan.com/arne/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *