Beslutningsreise

Skala, Spørsmål, Betydning, Balansere

Digitale innovasjoner har endret måten vi mennesker handler på. Måten bedrifter kommuniserer med og selge til kunder skjer i mye større grad i et samspill mellom tradisjonelle og nye digitale kommunikasjonskanaler, også kalt omnikonsept. Gjennom digitale kanaler har kunder fått nye måter å få tilgang på informasjon om produkter, priser, leveringer og lignende. En stor del av salg har flyttet seg fra kataloger og tradisjonelle butikker til nettbasert handel, eller bruk av begge deler.  

Personlig har min beslutningsreise når det gjelder kjøp endret seg betraktelig etter fremveksten av netthandel. Nesten alltid før et kjøp orienterer jeg meg først på nettet før jeg enten går gjennom met et kjøp enten i butikk eller på nettet. På denne måten finner jeg informasjon om ønsket produkt og kan sammenligne merker, produkter, priser, leveringstid og slikt ettersom hva som passer best for meg. (Magma, 2017). 

Et eksempel fra en tidligere beslutningsreise var når jeg skulle kjøpe et par sko jeg hadde hatt lyst på veldig lenge. Skoene fantes hos flere forskjellige nettbutikker og jeg var usikker på hvilken nettbutikk jeg skulle velge å kjøpe skoene fra. For meg var det spesielt pris, leveransetid og merkekjennskap som var det viktigste når jeg vurderte de ulike nettbutikkene. Etter å ha sammenlignet disse faktorene mot hverandre kom jeg frem til den nettbutikken jeg ville bestille fra. På denne nettbutikken var skoene noe dyrere enn de andre, men leveringstiden var halvparten så kort. Da jeg videre scrollet meg ned på nettsiden for å fullføre kjøpet oppdaget jeg et kommentarfelt. I dette feltet stod det omtaler fra tidligere kunders erfaring med kjøp av produktet. Her kom det frem misnøye fra flere tidligere kunder. Det ble blant annet beskrevet at det var dårlig kvalitet på skoene, at sålen løsnet og skinnet på skoen smuldret opp. På bakgrunn av dette bestemte jeg å ikke gå igjennom med kjøpet. Derimot endte jeg med å bestille et par sko som var veldig liknende de jeg hadde sett på i utgangspunktet med gode omtaler. Etter denne erfaringen leser jeg alltid produkters omtale og bestiller som oftest helst fra nettbutikker som operer med omtalefelt. 

For meg er noe av det mest unike med omnikonseptet muligheten til å ikke bare kunne finne en rekke informasjon nettbutikkenes egne nettbutikker, men også fra andre kunder før man gjennomfører et kjøp enten i tradisjonell butikk eller på nettbutikk. 

Magma (2017) Omnikanal varehandel. Tilgjengelig fra: https://old.magma.no/omnikanal-varehandel (Hentet: mars 2022).   

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *